Skrevet av Aslân

Gruppe A inneholder vertslandet, en glodhet Diego Forlan, familiefeide i Mexico og en fotballstorhet som må vise at den fortsatt duger.

Klikk her for tropper og kampoppsett!

Det eneste som taler for at Sør-Afrika skal gå videre fra gruppe A, er hjemmefordelen og at den voldsomme støyen fra vuvuzelaene (sjekk video) skal psyke ut motstanderne, men det skal ikke holde. Etter at Benni McCarthy ble vraket, er Steven Pienaar den eneste virkelige toppspilleren på dette laget. Mange fra lokal liga og lite tyder på at de skal kunne ta seg videre her.
En kuriøs detalj for hjemmefansen som håper på suksess: Da England vant VM på hjemmebane i 1966, var de i gruppe med Mexico, Frankrike og Uruguay….

Frankrike kommer til mesterskapet etter et broket år. De ble bare nummer to i kvalifiseringsgruppen, måtte gjennom to playoffkamper mot Irland og kom seg til VM ved hjelp av den mye omtalte handsen til Henry. Sexskandalen rundt flere av spillerne, særlig Ribery, rett før mesterskapet, er heller ingen plussfaktor når man skal prestere som best.
Frankrike anno 2010 er ingen opplagt kvartfinalekandidat, men det er også en del som taler for Les Bleus. Talent finnes i massevis – i alle lagdeler. I mål står meget solide Hugo Lloris – årets keeper i Frankrike de siste to årene og han kan fort havne i én av de virkelig storklubbene etter VM (uten å rakke ned på Lyon). Med i hovedsak Evra, Abidal, Gallas og Sagna bak, har de spillere med solid rutine fra toppfotballen. Utfordringen for Frankrike er kanskje at de har mange gode backer, og trøbler litt med stopperkollega til Gallas. I oppkjøringen har Abidal hatt den sentrale rollen.

På topp har man valgt å vrake Karim Benzema (svak sesong i Real Madrid, liker ikke trener Domenech) og David Trezeguet (dårlig forhold til Domenech), og satser på at Nicolas Anelka, Thierry Henry og Sidney Gouvou i hovedsak skal levere varene. Henry er dessverre for Frankrike ikke den spilleren han en gang var, og det er usikkert hvor mye han kan bidra med. Finner Barcelona-spilleren formen igjen, kan han dominere i VM. Djibril Cissé og 08/09-toppscorer i Ligue 1 og Daniel Braaten-kompis i Toulouse, André-Pierre Gignac er gode alternativer. Savnet av Real Madrids Lass Diarra sentralt på midten er stort. Domenech har i de siste treningskampene spilt mer offensivt i en 4-3-3-formasjon og det er viktig at laget får involvert de to solide kantspillerne Ribery og Malouda.

Under kan du høre sangen “Je kiffe Raymond”, skrevet av den tidligere pornoskuespilleren Catherine Ringer som en hyllest til landslagstrener Domenech. Selv om treneren er upopulær i hjemlandet på grunn av kjedelig fotball, skal han etter sigende være ganske sexy. Linjer som “dersom han angrep mitt straffefelt, ville jeg vært uten forsvar”, tyder i alle fall på det.

Mexico leverer varene allerede før mesterskapet har startet. Landet har flere lovende spillere og da én av dem, Jonathan Dos Santos, ble vraket, ble pappa Zizinho vred. (Sjekk videointervju på spansk!). “Jonathan vil aldri spille for Mexico igjen. Jeg elsker Mexico, selv om jeg er brasiliansk. Men de kan ikke såre ham på denne måten”. 20 år gamle Jonathan er juniorspiller i Barcelona, hvor han tidligere var lagkamerat med bror Giovanni, som nå er eid av Tottenham og har spilt på utlån til Galatasaray. Nå truer han med å trekke seg fra landslaget på grunn av behandlingen av broren.”Gio”, Arsenals Carlos Vela og det nye Manchester United-kjøpet Javier Hernandez er fremtidens angrepsrekke, og i tillegg er fortsatt superveteran Blanco (37) (se video!). Rafael Marquez holder godt nivå i midtforsvaret, men totalt sett tror jeg ikke laget er godt nok til å så slå ut Frankrike eller Uruguay.

For med Diego Forlan helt der fremme, har Uruguay en av mesterskapets virkelige klassespisser. Luiz Suarez (se video) har pøst inn mål for Ajax (49 mål i alle turneringer i år!), mens Edison Cavani har imponert i Palermo. Disse tre er i seg selv nok til å sikre avansement fra en av turneringens svakere grupper. I neste runde venter trolig Argentina. I utgangspunktet skal det si stopp der, men med Maradona som sjef, kan Argentina være hva som helst. Uruguay kan bli en av VMs store overraskelser.

Vårt tips:
1 Frankrike
2 Uruguay
3 Mexico
4 Sør-Afrika

Tips oss hvis dette innlegget er upassende