Skrevet av Aslân

I gruppe C finner vi mange nordmenns favorittlag og en av den norske eliteseriens beste midtstoppere. Og litt utroskap.

the-sun-easyBlant de store fotballnasjonene i VM er England det laget som er mest avhengig av en enkeltspiller (Tysklands Ballack er skadet). Wayne Rooneys ferd fra å være et stjerneskudd i Premier League som 16-åring til å bli verdens beste ikke-latinske (!) fotballspiller gjør at det er lov å tro på at England kan gjøre sitt beste verdensmesterskap siden 1990 (semifinale). I 2006 ble Rooney utvist mot klubbkamerat Cristiano Ronaldos Portugal, og England røk ut i den samme kvartfinalen. Denne sesongen har Rooney fremstått som en virkelig leder på banen for Manchester United og så lenge han er i toppform fysisk, kan han bære England langt i dette mesterskapet. Ikke det at ikke England kan score uten Rooney, men det blir et helt annet mannskap med ham i form.

Englands sentrale midtbane er det kanskje bare Spania som slår. Frank Lampard er i mine øyne en av de ti beste spillerne i verden, og Steven Gerrard (venstrekant om det blir 4-4-2) er heller ikke så verst. Hvis og når Garreth Barry blir skadefri får midtbanen enda mer defensiv trygghet. Rio Ferdinands skade fredag svekker forsvaret, men det medfører ingen krise i troppen at han er ute. Dermed blir den bakre fireren trolig Johnson/Carragher, King, Terry og Cole. Keeperduellen står mellom Robert Green og David James – min stemme går til James. Gruppespillet skal uansett bare være en transportetappe, noe som helt klart er en fordel for et lag som har flere spillere det av skadehensyn ikke bør drives rovdrift på.

Det er nemlig bare USA som skal ha kapasitet til å spille jevnt med England. Jeg har tidligere lagt min elsk på Major League, men det er ikke er fra den hjemlige ligaen lagets beste spillere kommer. USA har et godt knippe spillere. Desverre har Brad Friedel gitt seg med landslagsfotball, men Tim Howard er en alright erstatter. I midtforsvaret krysses fingrene for at tidenes høyeste utespiller på det amerikanske landslaget, 193 centimeter høye Oguchi Onyewu (klassisk amerikansk navn) fra Milan skal bli klar. Han har fått innhopp i kvaliken og håpet lever. “Vår egen” Clarence Goodson (Start) kom med i troppen og dersom han får vist seg frem med et par innhopp lukter det sommersalg lang vei med tanke på at han bare har et halvt år igjen av kontrakten på Sørlandet. På midten er Clint Dempsey og Landon Donovan de store stjernene, med blant annet den unge Bundesliga-spilleren Michael Bradley (sønn av trener Bob) som kollega. Samtlige har spilt i utlandet denne sesongen (Donovan på utlån fra Los Angeles til Everton). Offensivt får laget en utfordring. Charlie Davies hadde vært et naturlig valg, men den unge Socheaux-spissen har vært ute siden november i fjor. Da krasjet han og en kvinnelig medpasasjer døde. Han er selv fortsatt under opptrening, og det ble lenge spekulert i om han ville rekke VM, noe han ikke gjør. Trolig blir Donovan eller Dempsey flyttet opp for å få mer slagkraft på topp.

England – USA er først kamp i gruppespillet og for særlig de amerikanske supporterne er dette en utrolig viktig oppgjør, med all den historien de to landene har. En spesiell fellesnevner for de to er VM og utroskap. I vinter mistet John Terry kapteinsbindet på laget etter at det kom frem at han hadde vært utro med kjæresten til daværende Chelsea- og landslagskollega Wayne Brige. Da Ashley Cole ble skadet, var Bridge et naturlig alternativ i VM, men han valgte å ikke bli på grunn av omstendighetene. I etterkant av saken kom det frem at USA opplevde noe av det samme under VM i 1998. Trener Steve Sampson fikk kritikk i etter mesterskapet for å ha vraket kaptein John Harkes fra troppen. Først i år kom det frem at Harkes hadde hatt et forhold gående med konen til lagkamerat Eric Wynalda og at dette var årsaken til vrakingen. Wynalda var med i mesterskapet, men uttalte faktisk nå at han kunne ønsket Harkes hadde fått blitt med, rett og slett fordi han var viktig for laget.

Video: Fulhams Clint Dempsey, også kalt Deuce, er en habil rapper.

Slovenia ble nummer to foran Tsjekkia i sin kvalikgruppe og slo overraskende ut Russland over to playoffkamper. Et ikke altfor merittert mannskap, med den solide målvakten Samir Handanovic (video) som lagets kanskje beste spiller. For nordmenn vil den tidligere LSK-spilleren Robert Koren være den mest kjente, og West Bromwich-spilleren, som er landslagskaptein, får mye offensivt ansvar. Det skal imidlertid ikke være nok for å slå gruppens to klare favoritter.

Algerie er med i mesterskapet for første gang på 24 år etter kvalikseier mot Egypt, et oppgjør som fikk voldsomme etterspill både blant innbyggere på begge sider og også diplomatisk. At Algerie fikk tre røde kort da lagen møttes i Afrikamesterskapet i januar, tyder på at det kan koke over av og til. Venstreback/kant Belhadj (Portsmouth) er lagets mest kjente spiller. Keeper fra hjemlig liga og ellers spillere fra helt ok europeisk fotball. En stor bombe om dette laget går videre, og med tanke på den geografiske og samfunnsmessige avstanden mellom Algerie og Sør-Afrika, spørs det om de får noen hjemmebanefordel å snakke om i et mesterskap på eget kontinent.
Trivia: Keeper Lounes Gaouaoui har ifølge Wikipedia, som igjen siterer “The International Board of Statistics”, det eneste etternavnet i verden med sju vokaler på rad. Det er da noe!

Vårt tips:
1 England
2 USA
3 Slovenia
4 Algerie

Tips oss hvis dette innlegget er upassende