Skrevet av Aslân

Gruppe D skulle vært gruppen hvor to Chelsea-kjemper ledet hvert sitt lag videre. I stedet kan vi glede oss til et meget spennende Serbia, en spesielll brødreduell og vurdere hvorvidt Strømsgodsets Adam Larsen kunne blitt VM-helt.

Vest-Tyskland/Tyskland har tatt fem medaljer på de ni siste verdensmesterskapene og er blitt nummer tre og to i de siste to. Vi snakker med andre ord om et lag som kan VM. Det er et spennende Tyskland vi ser, med sentrale spillere fra Bayern-laget som kom til finalen i Champions League, med flere spillere med innvandrerbakgrunn (som jeg skrev om i onsdagsutgaven av VG papir), men som også mangler sin største stjerne og sjef. Michael Ballacks (33) skade er et kraftig skudd for baugen for et lag med bare to utespillere over 30 år.

Robert Enkes dødsfall i november og Rene Adlers skade betyr at Manuel Neuer blir førstekeeper. En ung, solid målvakt, som var en av fem nominerte keepere til å komme med på Årets lag i Europa 2009. Philip Lahm får spille høyreback på landslaget, hvor han er som best. Han er også ny kaptein i Ballacks skadefravær. Resten av forsvaret er også godt. Med Ballack ute får Bastian Schweinsteiger mye ansvar på midtbanen, og laget har lovende gutter som Mesut Özil (kommende storspiller), Marko Marin, Toni Kroos og Samir Khedira. Lukas Podolski virker som et førstevalg på topp, og trener Joachim “Jogi” Löw kan velge mellom mange gode alternativer, inkludert toppscorer fra 2006, Miroslav Klose (dog svak på klubblaget i år).

Tyskland er ikke blant mine tre, fire største favoritter på papiret, men ville vært det uten skadene. Det bety absolutt ikke at jeg ikke tror de kan ta medalje igjen. Hvis den unge midtbanen klarer å slå ut i full blomst, kan det nå langt. Er på den vanskelige siden av tablået, hvor trolig også Argentina, Italia og Spania ender om de vinner sine grupper, samt sterke (tippede) toerlag som Portugal og Uruguay. Videre fra gruppen skal de uansett gå.

Video: Er det mulig å lage en mer tysk sang om treneren sin enn dette? NB: Hør på eget ansvar, refrenget er lett å få på hjernen.

Med sitt beste lag på plass, ville jeg tippet Ghana videre fra denne gruppen, også med tanke på at mesterskapet går i Afrika. Men uten eneren Essien, en av verdens beste fotballspillere, mister laget mye. I tillegg har Stephen Appiah knapt spilt fotball på to år, men han er likevel med i troppen. Anthony Annan representerer Rosenborg i mesterskapet og får sjansen til å virkelig vise seg frem for større klubber med Essien ute.

Det kunne vært to fra eliteserien på dette laget. Det ghanesiske fotballforbundet har jobbet for å få Strømsgodsets Adam Larsen til å spille for farens hjemland, og slik keepersituasjonen er i Ghana, er det store sjanser for at han hadde spilt fra start. Førstekeeper Richard Kingson er klubbløs og har kun en håndfull A-lagskamper bak seg de siste årene i Wigan, de to andre i troppen spiller i hjemlig liga. Men Larsen må i så fall gi opp sitt norske statsborgerskap, og på de fleste andre områder enn landslagsfotball, er det en dårlig idé. Forsvaret og angrepet er på ingen måte i toppsjiktet og jeg tror ikke de går videre med svekkelsene på midtbanen.

Når Ghana og Tyskland møtes 23. juni kan vi bli vitne til noe helt spesielt. Så sent som 12. mai ble Kevin-Prince Boateng klarert for spill for farens hjemland Ghana. Broren Jerome har valgt å spille for guttenes fødeland, Tyskland. Legg til at det var Kevin-Prince som skadet Ballack slik at kapteinen ikke kan være med i VM, og dette ligger an til å bli et meget spesielt møte.

Serbia kan overraske i dette mesterskapet. For å begynne med svakheten først: Keeperplassen. Vladimir Stojkovic har spilt veldig lite for flere forskjellige klubber de siste årene, og var sist i Wigan hvor hverken han eller Ghanas Kingson fikk stå noe særlig. Men ellers på banen har Serbia mye på by på. Vidic fra Manchester United er selve bautauen i et forsvar som ellers inneholder meget solide Ivanovic fra Chelsea (kom på årets lag i Premier League) på høyre og Serie A-duoen Lukovic og Kolarov som henholdsvis stopper og venstreback. Nybakt Champions League-mester Dejan Stankovic er midtbanespiller i toppklasse og har mange sesonger i italiensk fotball bak seg. De anglofile kan også glede seg til å se den nye Liverpool-spilleren Milan Jovanovic på venstrekanten. Milos “Den nye Nedved” Krasis blir spennende å følge på fra sin sentrale rolle. På topp blir det trolig Pantelic fra Ajax og Birminghams nyervervelse fra Valencia, Nikolai Zigic. Alt i alt et godt mannskap, som jeg tror tar seg videre. Andreplass i gruppen betyr trolig at Vidic og Wayne Rooney møtes i åttendedelsfinalen.

Australia har en fordel i forhold til Ghana og Serbia når det gjelder keeperplassen, der de har Fulhams Mark Schwarzer. Tim Cahill er den klart viktigste utespilleren, og offensivt avhenger mye av at Everton-spilleren kommer på de gode løpene sine og ikke minst er effektiv og god på dødball-innlegg. Brett Emerton er den spilleren som har vært lengst i Blackburn (siden 2003) og bidrar til en alright midtbane. I forsvar skal kaptein Lucas Neill og visekaptein Craig Moore regjere, men begge har sett bedre dager. Det samme har spiss Harry Kewell. Målvakten og skadene til Ghana gjør at jeg tror Australia kan kapre tredjeplassen, men noe avansement blir det ikke.

Video: VM-oppkjøringens beste klipp! Sjekk keeper Mark Schwarzer i bakgrunnen. Fantastisk.


Vårt tips:

1 Tyskland
2 Serbia
3 Australia
4 Ghana

Tips oss hvis dette innlegget er upassende