Gruppe E inneholder Skandinavias eneste håp og forhåpentlig blendende, nederlandsk angrepsfotball. Og et par fantastiske videoer.

Nederland var et av de mest imponerende lagene i EM, og kommer til VM med et mannskap proppfullt av offensivt talent og et lag som kan komme til sin første finale siden 1974 og -78. Sneijder, Van der Vaart, Van Persie, Kuyt, De Jong og Van Bommel utgjør fem av de seks lengst framme, og er alle meget solide spillere. Usikkerheten nå dreier seg rundt om Arjen Robben blir klar til å spille etter skaden mot Ungarn lørdag, og et Nederland med og uten Robben blir ikke det samme. Trolig ryker i alle fall gruppespillet. Erstattere finnes dog, som goalgetter Klaas-Jan Huntelaar.

Laget vant samtlige kamper i kvalikgruppen hvor Norge ble nummer to, og slapp bare inn to mål på åtte kamper. Dermed blir det kanskje fåfengt å plukke på keeperplassen, men det er umulig å komme unna at Nederland hadde vært enda et hakk bedre med Edwin van der Sar i mål. Manchester United-veteranen har imidlertid trukket seg fra landslaget og Ajax’ Maarten Stekelenburg er den nye nummer 1. En god keeper, men ikke på verdensklassenivået til van der Sar. Heitinga, Mathijsen, van der Wiel og van Bronckhorst utgjør forsvarsfireren. Selv om det ikke er noen lett gruppe, skal Nederland være det klart beste laget og spørsmålet er heller om de kan gå hele veien til en semifinale/finale.

Video: Her blir det for mange videoer å velge mellom med flotte scoringer og finter. Derfor blir det lit frekk pauseunderholdning fra nederlandsk fotball i stedet:

Kampen om andreplassen kan bli veldig tøff. Kamerun har den beste keeperen sør for Sahara, og kanskje på hele kontinentet (Egypts Essam El-Hadary er den andre kandidaten) i Carlos Kameni. I andre enden har de en av verdens absolutt beste spisser i Samuel Eto’o. Disse er to nøkkelspillere som må stå frem om Kamerun skal gjøre det godt i VM. I forsvar er Tottenham-duoen Benoit Assou-Ekotto og Sebastien Bassong viktige, mens veteranene Rigobert Song og Geremi fortsatt er med. Songs fetter, Alexandre, blir viktig sentralt på midten sammen med blant andre Jean II (altså 2) Makoun. Somen Tchoyi, tidligere Stabæk, ble noe overraskende vraket fra troppen.

Video: Ok, denne kunne jeg i og for seg kjørt for hvilket som helst lag, endte med å gjøre det her. Synes lille Ariana er flink!

Oppgjøret mellom Danmark og Kamerun blir helt avgjørende for hvem som går videre. Danskene har treneren med lengst fartstid i sitt lag (ni år) i Morten Olsen. Til sammenligning ble Paul Le Guen ansatt som Kamerun-trener midtveis i VM-kvaliken. Personlig krysser jeg fingrene for at Simon Kjærs skade i oppkjøringen ikke ødelegger for ham i mesterskapet. Midtstopperen er en veldig spennende spiller, og selv om han er het nok som det er allerede, vil ikke et godt VM gjøre ham mindre aktuell for større klubber enn Palermo. Trolig vil det koste over 150 millioner – en voksen sum for en 21 år gammel forsvarer. Sammen med Liverpools Daniel Agger utgjør han et meget godt stopperpar. Midtbanen har massevis av rutine, og i tillegg har Christian Eriksen, sett på som et av de store talentene i Europa, fått plass i troppen. 18-åringen er mesterskapets yngste spiller. På topp jakter Nicklas Bendtner toppscorertittelen, mens Jon Dahl Thomassen, som ikke har scoret på landslaget siden februar 2008, har ett mål før han tangerer Poul Nielsen som mestscorende på landslaget gjennom tidene.

Video: Nicklas Bendtner får kritikk for å bomme på helt opplagte muligheter, men dansken er en spiller jeg har sansen for og han har potensial til å bli en virkelig klassespiss.

Japans trenerteam tror tydeligvis ikke på at noen seirer mot antatt svakere motstand i forkant av et mesterskap gjør godt for moralen. Laget har møtt Serbia, Sør-Korea, Elfenbenskysten og England i april og mai – og tapt alle fire. Troppen består nesten utelukkende av hjemlige spillere; bare fire er tilknyttet en klubb utenfor hjemlandet. Blant de hjemlige er dog den gamle Celtic-favoritten Shunsuke Nakamura, som hadde et av Europas beste venstrebein på dødball. Junichi Inamoto kom til Europa via Arsenal, og fikk det lite heldige kallenavnet “t-shirt” fordi man mente han kun ble kjøpt for å selge flere drakter. Til tross for mange sesonger i gode ligaer klarte han aldri å etablere seg skikkelig i Europa. Nummer 7 – Endo – ble kårets til Årets spiller i Asia i 2009.

Dagens største stjerne heter imidlertid Keisuke Honda (sjekk dette skuddet!) og spiller i CSKA Moskva. Er dog ikke bankers på det japanske laget. Ellers spennende å følge 22 år gamle Takayuki Morimoto, som debuterte bare 15 år og 10 månder gammel i J. League. Har ikke helt klart å slå gjennom i Catania, men er ennå ung. Mangelen på en virkelig goalgetter er en viktig årsak til at ikke Japan går videre fra gruppen. I forsvar sørget i det minste Yuji Nakazawa for rutine med over 100 landskamper. Målvakt Yoshikatsu Kawaguchi mangler bare seks kamper på tangere Masami Ihara – Japans svar på Torbjørn Svendsen. Skal det gå i løpet av sommeren, må Japan ta seg til semifinale. Det skjer ikke.

Video: Noen med nederlandske språkkunnskaper som kan fortelle meg hva Keisuke Honda er med på her? 5:20 er legendarisk bra.


Vårt tips:

1 Nederland
2 Kamerun
3 Danmark
4 Japan

Tips oss hvis dette innlegget er upassende