Skrevet av Aslân

Gruppe F inneholder den regjerende mesteren, og en svært spennende Marek Hamsik.

I 2006 slapp Italia bare inn to mål i hele turneringen; ett i gruppespillet og ett i finalen de til slutt vant på straffer mot Frankrike. Mange av de samme spillerne som låste døren sist er fortsatt med, men det er et aldrende Italia vi nå ser. Midtstopper Fabio Cannavaro (36) gjør i sommer det som kan være hans siste kamper på øverste nivå, ettersom han fra høsten skal spille for Dubai-laget Al-Ahli. Juventus’ Giorgio Chiellini (25) er den nye forsvarssjefen og er blant Europas beste. I mål holder Gianluigi Buffon (32) fortsatt stand som en av verdens ypperste, noe han har vært i et tiår nå. Italia er nødt til å holde tett bakover i år også, for offensivt er det ikke like spennende som før. Midtbanen er på papiret solid, med ekstremt gode Daniele De Rossi og Milan-duoen Gennaro Gatusso og Andrea Pirlo.

Italias mesterskapstropper har i mange år vært preget av intern kniving om å være den kreative spissen. I 1990 ble en formsvak Vialli sittende mye på benken, mens en ung Roberto Baggio fikk spille. Fire år senere var Baggio lagets store stjerne, mens Gianfranco Zola nøyde seg med én kamp: Åttendedelsfinalen mot Nigeria, hvor han ble utvist. I 1998 åpnet Baggio godt, men ble etterhvert vraket til fordel for den yngre Alessandro Del Piero. Trener Cesare Maldini fikk kritikk for valget og har senere beklaget at ikke Baggio fikk spille mer.
I 2002 ble Baggio vraket, noe som også førte til kritikk, særlig da Italia røk ut mot Sør-Korea i åttendedelsfinalen. I dette mesterskapet var det Totti som hadde 10′errollen, mens Del Piero stort sett ble sittende på benken. Da begge startet sammen, ble det tap mot nevnte Sør-Korea. I 2006 ble Del Piero benket gjennom hele gruppespillet, og fikk bare spille fra start i åttendedelsfinalen mot Australia.
I år er Antonio Di Natale det nærmeste man kommer en slik spiller, og han har da også fått draktnummer 10, men det er ikke like mye stjernefaktor over ham som hos forgjengerne. Det er det heller ikke over resten av angrepsrekken, men det betyr ikke at de er dårlige spillere og Gilardino, Iaquinta og Quagliarella er alle mer enn kapable til å score de målene laget trenger om gutta bakover gjør jobben.

Paraguay fremstår som den beste kandidaten til å kapre andreplassen i det som kanskje er mesterskapets svakeste gruppe, og jeg er ikke helt sikker på at jeg vil få rett. Men det er ikke minst mesterskapsrutinen (laget er i sitt fjerde strake VM) og en tidenes beste kvalik som gjør at de får min stemme.Bare fire av spillerne holder til hjemlandet, og mange har erfaring fra Europa. Det er først og fremst offensivt laget har sin styrke. Mest kjent er Roque Santa Cruz, Manchester City-spilleren som egentlig aldri har fått ut sitt store potensial og snart 29 år gammel trolig ikke vil få det heller. Da er heller Lucas Barrios, 19 mål i debutsesongen i Bundesliga (bildet), eller Oscar Carodozo (25 seriemål i Portugal i år) bedre toppscorertips. Paraguay ryker garantert i neste runde mot Nederland, men de er gode nok til å ta seg videre fra gruppen.

Det er nemlig ikke det helt store de har å kjempe mot. Riktignok vant Slovkia meget overraskende sin tøff kvalikgruppe (Slovenia, Tsjekkia, Polen og Nord-Irland), men det hviler veldig mye ansvar på Martin Skrtel og Marek Hamsik. Liverpool-stopper Skrtel har slitt med en fotskade i hele vår, og det er usikkert hva slags form han vil være i når det hele starter. I Hamsik (video) har laget en virkelig klassespiller, som fort kan havne i en større klubb enn Napoli etter VM, dersom noen har de om lag 300 millioner kronene det vil koste å kjøpe den målfarlige midtbanemannen på 22. Kanskje kommer dette mesterskapet litt for tidlig for Slovakia, for det er mye ungt i troppen. Miroslav Stoch (20) er nybakt seriemester i Nederland med Twente, på utlån fra Chelsea. Vladimir Weiss (20, samme navn som sin landslagstrenerfar, og landslagsspillerbestefar!) gikk til Manchester City i vinter. Gi disse ungguttene noen år til på seg, og Slovakia kan begynne å tenke på avansement. PS: Lagets spiller nummer 10 er tidligere rosenborger Marek Sapara.

Ryan Nelsen er den man ser til i New Zealand. Den 32 år gamle Blackburn-stopperen er nemlig den eneste i troppen som har spilt noenlunde fast på et lag i en god liga denne sesongen. Shane Smeltz, som spiller i den australske ligaen, har 16 mål på 30 landskamper, men dette inkluderer blant annet tre mot Vanuatu (hørt om landet?) og fire mot Ny-Caledonia og det spørs om han klarer å opprettholde snittet mot Skrtel, Cannavaro & Co (selv om han scoret det eneste målet i den svært overraskende seiren mot et litt B-preget Serbia i mai). Men New Zealand har absolutt alt å vinne, jeg vil si det så sterkt som at ett poeng bør feires som en seier og tredjeplass vil være en bragd.

Vårt tips:
1 Italia
2 Paraguay
3 Slovakia
4 New Zealand

Tips oss hvis dette innlegget er upassende