Skrevet av Aslân

Gruppe G består av tre meget sterke lag, samt et Nord-Korea ingen vet så mye om.

Vi kan bare ta det først: Ja, Brasil er min VM-favoritt. Et par av de største artistene er borte, men jeg tror ikke det svekker laget. De har en av verdens beste keepere (Julio Ceasar), en klassemidtstopper i Lucio og de to beste høyrebackene i verden i Maicon og Dani Alves (motsatt “problem” av det Frankrike har, med sitt utvalg av venstrebacker). At så mange bakover på banen holder verdensklassenivå, er uvant kost for Brasil, og det er også hovedårsaken til at jeg tror de går hele veien. Offensivt kan vi godt felle noen tårer over at vi ikke får se Pato og Ronaldinho, men trioen Kaka, Robinho og Luis Fabiano kan måle seg med de aller beste, kanskje med unntak av angrepsrekkene til Spania og Argentina. Ramires (evt Elano) blir trolig fjerdemann av de offensive, mens Melo og Gilberto Silva balanserer midtbanen så de angripende kan gjøre det de liker best.

Det er noe veldig solid over dette Brasil-laget. Hvis alt går etter planen, møtes Brasil og Spania i det som er nødt til å bli en herlig finale. Jeg tror ikke Brasil er så mye bedre enn Spania, men et lag må man velge og da faller jeg på de femdobbelte mesterne. De vant også prøve-VM i fjor, og selv om ledestjernen Kaka ikke har hatt sin beste sesong, tror jeg han vil vise seg som den klassespilleren han er i dette mesterskapet. Vinner Brasil i sommer, kan de skaffe seg en skikkelig luke i kampen om å være mestvinnende nasjon. Stort sett hele troppen har et mesterskap til i seg, og når de er på hjemmebane i 2014, er det egentlig bare stopperduoen Lucio/Juan som er for gamle da. Med meget talentfulle David Luiz (ikke i troppen nå) og kanskje Thiago Silva i bakhånd, samt en enda mer voksen Pato, skal du ikke se bort ifra at de vil være min favoritt også da.

Video: Det er ikke ofte at Brasil har hatt en av de beste keeperne i verden. Det har de nå.

Hvis vi bare ser på de ti utespillerne, er Elfenbenskysten den tøffeste motstanderen. Didier Drogba (noen som klarer å gjøre dette? Send meg en video til aslanf@vg.no !) er kanskje verdens aller beste midtspiss, fotballgud i Afrika, og blant de lokale er han trolig mesterskapets største stjerne. Brakk albuen i helgen, og selv om han ryktes å skulle spille, spørs det hvordan et legende brudd påvirker en spiller som så til de grader bruker fysikken. Skulle Drogba bare kunne spille med 90 prosents intensitet, vil det være et lags største skadetap i VM, sammen med Tyskland uten Ballack. Men det er flere solide spillere på Elfenbenskysten. Yaya Touré er en defensiv midtbanespiller i verdensklasse og blir viktig på midtbane, hvor han får med seg Didier Zokora, talentfulle Gervinho og Drogba-kompis i Chelsea, Salomon Kalou. Aruna Dindane blir trolig Drogbas makker, eventuelt kan Kalou flyttes opp og Keita spille på midtbanen.
Defensivt har de fleste afrikanske lag trøbbel, Elfenbenskysten intet unntak. Men spiller for spiller er det alright, med Kolo Touré, Eboue, Demel og Tiéné. Hvis lillebror Touré er viktig på midtbanen, får Kolo minst like mye ansvar i forsvaret. Målvaktsutvalget er derimot skralt. Det jeg har sett av Boubacar Barry er ikke veldig imponerende, da jeg så ham over en del kamper i Afrikamesterskapet i 2008, skjønte jeg ikke hvorfor han fikk stå, helt til jeg fikk se reservekeeperen i aksjon. Elfenbenskysten hadde trolig gått videre fra alle andre grupper enn denne, og med tanke på Drogbas skade hadde det vært bedre med Nord-Korea i åpningskampen. Nå møter de et Portugal de ikke kan tape mot.

Video: Kanskje er jeg for skeptisk til Barry? Denne er ikke så verst.

Jeg tror Portugal blir for sterke og tar andreplassen bak Brazil. Ingen imponerende kvalik, hvor de havnet bak Danmark, og trener Carlos Queiroz er ikke veldig populær i hjemlandet. Men i Cristiano Ronaldo har laget en av mesterskapets største attraksjoner, og han blir helt avgjørende for lagets suksess. Scorer litt for lite på landslaget (22 på 72), og har press på seg nå. At Nani ble skadet bare dager før turneringen svekker angrepet. Midtbanen er ikke så god som den engang var. Deco styrer spillet i sitt siste store mesterskap, mens Pepe, dersom han blir frisk, blir midtbaneanker – i motsetning til i Real Madrid, hvor han er stopper. Der trengs han imidlertid ikke på dette laget, for duoen Carvalho/Bruno Alves er et av turneringens beste. Har ellers et helt alright mannskap, og er avhengngig av at stopperduoen, Deco og Ronaldo leverer av beste merke. Åpningskampen blir helt avgjørende.

Video: En av mine absolutte favorittklipp, som jeg også har tatt med i en annen blogg. Nani-immitasjonen til Ronaldo (1:50) er helt fantastisk.

Det er godt mulig vi tar skammelig feil og at Nord-Korea er gruppens beste lag, for det er ikke så mye man kan vite om om et lag hvor 20 spillere holder til i den hjemlige ligaen i et land som ikke er det mest åpne. Har to spillere i den japanske toppserien og kaptein Yong-Jo Hong spiller faktisk for Rostov i Russland. Spissmakker Jong-Tae Se (video) som faktisk ga opp sitt Sør-Koreanske statsborgerskap og fikk seg Nord-Koreansk pass (litt spesielt?) er blitt kalt “Nord-Koreas Wayne Rooney” (i så fall også “Nord-Koreas Markus Pedersen”, siden han tydeligvis skal være vår variant). Tre lag endte på 12 poeng i Asias kvalikgruppe nummer 2, og Sør- og Nord-Korea gikk videre på målforskjell foran Saudi-Arabia. Iran ble bare nummer fire. Har en imponerende moral og arbeidskapasitet, og vil nok gjøre alt for å glede sin store leder, Kim Jong-Il. Trener Kim Jong-Hun har proklamert at han forventer at laget minst tar seg videre fra gruppespillet. Litt usikker på hvor lurt det er å legge helt urealistiske forventninger på laget med tanke på hvordan det blir å returnere til “Supreme Leader” med halen mellom beina. For ingenting tilsier at dette laget skal klare å ta seg videre herfra, og jeg anser til og med en tredjeplass som svært overraskende.

Vårt tips:
1 Brasil
2 Portugal
3 Elfenbenskysten
4 Nord-Korea

Tips oss hvis dette innlegget er upassende