edvartsen460

Av Svein-Erik Edvartsen, fotballdommer

Om få dager braker det løs. Hele verden står i ro. Hele verden er klare til fest. Det er pause i Tippeligaen. Det er VM i fotball. Noen av VMs viktigste aktører er faktisk dommerne. Mange vil nok stusse over en slik påstand, men faktisk er det slik. For skal ett VM kunne avvikles, det være dommere på plass. Ingen dommere – intet VM – enkelt og greit.

Vi er alle enige om at minst mulig blest rundt dommerne er det beste. Det er gammel nytt at mange mener at ”de beste dommerne er de vi ikke legger merke til”. Men når dette er nevnt sliter jeg fortsatt litt med å forstå hvorfor mange spillere, trenere, ledere, medier og publikum ofte har negativt fokus på dommeren og hans prestasjoner?

Min påstand er at spillernes prestasjoner varierer lagt mer enn dommernes prestasjoner. Og for å vinkle det motsatt: hadde dommerne prestert på det nivået som enkeltspillere presterer på av og til, hadde det hele utartet seg fullstendig. Og her har jo lagledelsen en utfordring: Hvorfor blir ikke spillere som har en adferd, som ofte ender i kort, både tilsnakket, opplært og eventuelt sendt i dusjen?

Nei da, de blir brukt om og om igjen, uten at de har “bedret” seg noe særlig. De har ofte ikke hatt noen utvikling på dette området i det hele tatt. De fleste lag har sine gjengangere som får gule og røde kort. Skjønner ikke lagledelsen at dette går ut over eget lag?

Som oftest er kortene korrekte, noen ganger ikke. De fleste kortene kommer på spillere med teknisk/taktiske mangler og de som spiller mer med hjerte enn med hjernen (for flere spillere i en kombinasjon av dette). På tross av klare årsaker til kortene og/eller avblåsninger, er det “dommeren som får skylda”. Men, som regel bare av det laget som får avgjørelsen mot seg. Det andre laget er stor sett helt enig i avgjørelsen. Ikke glem dette folkens nå som VM braker løs.

Lagene har vært igjennom en lang kvalifisering. Det samme har dommerne. Det startet med 53 kandidater i september 2008.

I oktober 2008 hadde 53 kandidater blitt til 38.

I februar 2010 hadde 38 kandidater blitt til 30.

I mai 2010 klarte ikke to av de tretti dommerteamene som var tatt ut til VM å bestå de nødvendige testene som FIFA krever. Dette medførte følgelig at disse to dommerteamene ikke lenger var aktuelle for VM og FIFA tok inn en ett reserveteam.

Dette betyr nå at det nå er 29 dommerteam som er på plass i Sør Afrika. Fem av disse dommerteamene skal være ”reserveteam” hvilket betyr at det er 24 dommerteam som vi skal se i aksjon under årets store folkefest. Her er de 29 dommerteamene som er på plass i Sør Afrika:

Dommeroppsettet i de 16 første kampene er nå offentliggjort og Ravshan Irmatov fra Usbekistan dømmer åpningskampen. Se dommeroppsettet for de 16 første kampene her.

Jeg vet de fleste spillerne (i hvert fall de unge) i Tippeligaen ser på lagene, kampene og ikke minst beundrer de fantastiske gode spillerne som for eksempel Messi, Ronaldo og Kaka. Jeg gjør også det, men som ung dommer ser jeg også på de store dommerne som Roberto Rosetti, Massimo Busacca, Wolfgang Stark og alle de andre gode VM-dommerne.

Hilsen Svein-Erik, som blogger for VG Nett etter godkjennelse fra NFF

Tips oss hvis dette innlegget er upassende