Skrevet av Aslân

Gruppe H inneholder et spansk stjernegalleri av de sjeldne og en artig chilensk trener.

Spania blir lansert som den største favoritten av mange, og det er lett å se hvorfor. De er regjerende europamestere, har knapt tapt kamper de siste årene, har en sentrallinje fra verdens beste klubblag Barcelona, to av de største profilene i Premier League i Fabregas og Torres og en levende keeperlegende i Casillas. Jeg tror de går helt til finalen, hvor Brasil blir hakket for sterke. Kall det litt magefølelse, ispedd rutine på det å vinne VM og at Brasil har en trio bak som var med på å stoppe Barcelona med Inter.

bs10836-jpg-innsbruc-230

Men la oss nå ikke snakke om Brasil. Den påstanden i VM-oppkjøringen jeg har møtt flest motvilje mot å godta, er at jeg tror Fernando Torres starter på benken, i alle fall når det drar seg til. Gruppespillet skal bare være en gjennomkjøring for et så godt lag, men når Portugal trolig venter i den første cupkampen, er han ikke med på laget. Hvorfor? Fordi trener Del Bosque, i likhet med mange topptrenere for tiden, ikke vil spille med to spisser og kanskje aller mest fordi han vil ha to defensive midtbanespillere. Busquets og Xabi Alonso blir midtbaneankere, mens Iniesta, Xavi og Silva blir trioen bak midtspiss David Villa. Og David Villa blir midtspissen, ikke Torres, det føler jeg meg ganske sikker på. Bare for å stoppe diskusjonen: Villa har 38 mål på 58 landskamper. Torres har 24 på 73. Det betyr imidlertid ikke at Torres får null minutter i dette mesterskapet. Han kan til og med komme til å starte enkelte kamper, men førstevalget er Villa som enslig midtspiss og det er svært tvilsomt at en av kantspillerne ryker. Xavi blir ikke vraket uansett og Del Bosque virker ganske klar på at han vil ha to defensive på midten. Cesc Fabregas vil også få enkelte kamper, men i en ideell oppstilling er det ikke plass til ham heller.

Forsvaret er solid med Capdevilla, Puyol, Piqué og Ramos, mens Casillas kommer til å slå alle internasjonale rekorder med 109 kamper allerede (fylte 29 i januar). Kan fort ende med 200 landskamper om han holder seg skadefri og er motivert, en virkelig klassekeeper, bare Buffon har vært bedre det siste tiåret.

Video: Bevegelighet og ballbehandlig av høy klasse når Xavi, Iniesta, Villa og Silva skaper et strålende mål mot Polen i lagets siste oppkjøringskamp. Villa holder bredden når Iniesta trekker inn i banen.

Chile blir spennende å følge. Offensivt har laget en veldig god firer sentrert rundt fysisk robuste Humberto Suazo, en skikkelig målgarantist. To raske kanter i Gonzalez (eks Liverpool)/Esteban Paredes og stortalentet Alexis Sanchez. Bak trioen opererer Årets spiller i Sør-Amerika 2006, Matias Fernandez. Dette borger for meget god angrepsfotball. Laget spiller med tre bak og det ligger an til mange mål i begge ender. Litt usikker på kvaliteten til de der bak, så det blir opp til angrepet å score nok mål. Jeg tror de går videre som toer, og jeg tør nesten ikke tenke på hvordan kampen mot Brasil i åttendedelsfinalen vil bli; de to lagene scoret flest mål av de sør-amerikanske i kvaliken. Trener Marcelo Bielsa er et kapittel for seg selv (les mer her), og er ute etter å revansjere den svake innsatsen med Argentina i 2002 (røk ut i gruppe med England og Sverige). Er svært innovativ og har gjort underverker for fotballen i Chile. Lagets viktigste mann.

Video: Stortalentet Sanchez finter bort back etter back i Serie A, deriblant vår egen John Arne Riise.

Også Sveits har en stor trenerkapasitet ved roret. Ottmar Hitzfeldt er en Europas fremste og en god motivator. Sverger til 4-4-2 med tidenes toppscorer på landslaget, Alexander Frei, som den største stjernen. 35 år gamle Blaise Nkofu her plutselig funnet landslagsformen og begge spissene scoret fem i kvaliken. Barnetta, Inler og Behrami er tre gode midtbanespillere og veteranen Benjamin Huggel komplementerer fireren. I forsvaret er Philippe Senderos, fra høsten lagkamerat med Brede Hangeland i Fulham, midtstopper og sjef. Pascal Zuberbühler (fantastisk navn) slapp ikke inn et eneste mål på fire kamper i forrige VM, men mistet plassen under EM på hjemmebane i 2008. Nå er det Wolfsburgs Diego Benaglio som skal forsøke å gjøre ære på statistikken fra fire år tilbake.

Video: Nkofu er helt i Twente etter over 100 seriemål for klubben og til slutt seriegull i vår. Fra høsten skal han spille i Major League.

Honduras har en del spillere i gode europeiske ligaer, men det er ikke mange som holder høyt nivå. Wilson Palacios (Tottenham) er den klare eneren i laget. David Suazo var svak i kvaliken og har ikke klart å levere på landslaget slik det bør foreventes av en Serie A-spiss. Fetter Hendry Thomas spiller i Wigan, det samme gjør Maynor Figueroa (fantastisk mål mot Stoke i år, se video), venstreback i Premier League og stopper på landslaget. Til tross for enkelte spillere med god erfaring fra Europa, virker troppen totalt sett for tynn. Er også uerfarne i VM-sammenheng, forrige deltakelse var i 1982.Vårt tips:

1 Spania
2 Chile
3 Sveits
4 Honduras

Tips oss hvis dette innlegget er upassende