Skrevet av Øyvind Brenne, VG Nett

Hadde det ikke vært for at Mohammed Al-Fayeds tålmodighet tok slutt, ville du neppe kjent til Clarence Goodson (bildet) i dag.

goodsonForvirret om hva har prinsesse Dianas forhenværende steinrike nesten-svigerfar har med Starts VM-klare midtstopper å gjøre?

Svar: I seg selv ingenting, men indirekte har han vært avgjørende.

Før jul i 2007 slet Fulham tungt i Premier League. Lawrie Sanchez klarte ikke å få laget ut av problemene, og laget var på full fart ned en divisjon. Eier al-Fayeds tålmodighet tok til slutt. Ut med  Wimbledons cuphelt fra 1988 – inn med ringreven Roy Hodgson.

Den tidligere Viking-treneren fikk håndplukke forsterkningene han ønsket seg. Øverst på listen stod hans gamle elev fra tiden i Stavanger, Brede Hangeland fra FC København.

Men den danske mesterklubben kunne ikke sitte å se på at laget ble  svekket. Ståle Solbakken og co. hentet derfor datidens høyest rangerte stopper i dansk liga, Odenses Ulrik Laursen, som erstatning.

Dermed måtte OB ut på markedet, og sin nye forsvarssjef skulle de finne i Kristiansand. Start hadde nylig rykket ned, og kaptein Atle Roar Håland var både altfor dyr i drift og mer enn klar for en ny utfordring. Starts landslagskandidat forsvant over Skagerrak for en million kroner.

Med tanke på de nesten 100 millionene Starts eiere tapte på denne tiden var det nok neppe penger til erstatter, men klubben gamblet i alle fall på en treårsavtale med kontraktsløse Clarence Goodson fra San José. Siden har Goodson vært blant Starts tre beste i så godt som alle kampene han har spilt. Hvis noen passer den forslitte merkelappen “for god for norsk fotball”, er han en kandidat.

Når USA følger opp en underholdningsmessig VM-start på det jevne mot selveste England kveld, er det ventet at Goodson i beste fall spiller en birolle. Sannsynligvis sitter han på benken og lytter til en ny vuvuzelakonsert i 90 minutter. Men – som denne historien understreker – kan tilfeldigheter endre mye.

Slik jeg har forstått det er det skadeplagede Oguchi Onyewu og Jay DeMerit som foretrekkes i USAs midtforsvar, men et tilbakefall hos en forsvarskollega – og vips, plutselig kan 28-åringen stå mann mot mann mot Wayne Rooney.

Stopper Goodson selveste Rooney, kan han stoppe han alle. Jeg mener faktisk Goodson er så god at han kan kontrollere selv verdens kanskje beste spiss i en enkeltkamp. Og da får kanskje Starts sportssjef Svein Mathisen inn et bud som kan skape en ny kjede av midtstopperoverganger. Uten VM-spill går han fort kontrakten ut og Start sitter tomhendt tilbake.

Hva tror du vil skje?

Les alle VM-blogger her!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende