Skrevet av Aslân

Vuvuzelaen ble forhåndshypet som VMs store farsott og etter bare tre dager av mesterskapet er motstanden mot det bisvermlydende hornet enorm. Arrangøren vurdere nå om de skal forby instrumentet (Er det et instrument? Kan det brukes i band? “På vuvuzela, Ole Edvard Antonsen”?).

Jeg synes vi skal vokte oss litt her. Vi må huske at ikke alle kulturer er som vår, særlig ikke den sør-afrikanske. Nå spilles mesterskapet på deres hjemmebane, og da skal vi ha respekt for deres skikker. Det kan ikke være slik at vi skal forlange at de forkaster en tradisjon de tydeligvis elsker, bare fordi vi synes den er irriterende når vi sitter hjemme og dytter i oss potetgull til stor fotball.

Aspektet jeg dog ser at kan være slitsomt, er hvis lyden holder spillere oppe om natten og legger en klar sportslig demper på mesterskapet. Da må det vurderes tiltak. Messi klaget også på at lyden var forstyrrende mot Nigeria i går (bare minner om at han fortsatt var banens beste utespiller og skapte en haug med sjanser). Jeg er ikke der nede og har ingen forrutsetninger for å svare på dette, men hvis det er sånn at vuvuzelaen ødelegger for fotballspillerne, må den bort.

Men at vi som TV-seere skal hisse oss slik opp over at de feirer fotball på sin måte, gjør meg rett og slett flau.

Det er ikke sikkert alle liker våre kubjeller heller.

PS: Kjetil Siem stiller for øvrig til nettmøte i morgen. Oppforderer dere til å spørre ham ut om vuvuzela, han kan sikkert fortelle om utbredelsen og eventuelle reaksjoner ved bruk i seriespillet.  Send inn spørsmål her!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende