Av Svein-Erik Edvartsen, fotballdommer og VG Nett-blogger med NFFs godkjennelse

Jeg er nå på ferie i Tyrkia og rapporterer om full VM-feber her i Alanya, selv om Tyrkias landslag ikke er med. Alle kampene vises her, og det er stor stemning. Men: Jeg savner nordmenn på banen…

Edvartsen ser kampene på Vikingen Restaurant

Edvartsen ser kampene på Vikingen Restaurant. Foto: Metin Akkoyun

For andre VM på rad, har vi dessverre ikke deltakere i dette VM (verken spillere, trenere eller dommere), men på dommersiden har Norge vært representert i flere store mesterskap i moderne tid.

I VM i 1998 i Frankrike var landslaget med og det var også Norges daværende beste dommer og nåværende dommersjef i NFF Rune Pedersen. De fleste husker selvsagt at Norge vant mot Brasil. Men jeg husker minst like godt at vi hadde en norsk dommer i kvartfinalen mellom Tyskland og Kroatia.

LES OGSÅ:  Hva Rune mener om Norske dommere internasjonalt

Rune er nå vår dommersjef, og han setter opp kun en og en runde i Tippeligaen og Adeccoligaen (nytt dommeroppsett hver mandag) ut fra våre prestasjoner. Det er en dommerveileder på hver kamp som skriver sin rapport, i tillegg har Rune tilgang til alle TV-bilder. Jeg har opplevd ”begge sider” av dette, prestert godt og blitt tildelt mange og flotte kamper og prestert dårlig og blitt tildelt få kamper. Slik skal det være. Man får som fortjent.

I EM 2000 i Nederland og Belgia var Terje Hauge på plass som 4. dommer (Anders Frisk fra Sverige dømte finalen), men i VM 2002 i Sør-Korea og Japan var han en av FIFAs utvalgte, Pierluigi Collina fra Italia dømte VM-finalen. I EM 2004 i Portugal var han med på ny. I EM 2008 i Østerrike/Sveits var Tom Henning Øvrebø dommer

LES OGSÅ: Disse har dømt VM-finalene fra 1930 – 2006

Man skal være forsiktig med å skryte av egne kollegaer – mange kan oppfatte det som lite troverdig. Jeg tar sjansen likevel. Når jeg vet hvor flotte personer og gode dommere Terje og Tom Henning er, så skjønner jeg godt hvorfor de har lykkes så mye som de har gjort. Det er bare å se og lære for oss unge. Jeg husker godt da jeg var ny i Tippeligaen i 2005 og måten de rutinerte dommerne tok i mot meg på. De hadde best cv-er, men de fikk meg til å føle meg som en av gutta med en gang.

Det var også trøkk i VM-kvalifiseringen i 1973 med 132 000 tilskuere. Mannen med fløyten var fra Norge. Min mentor igjennom 16 år, Henry Øberg, dømte. Han har fulgt meg tett i alle disse årene og Henry skal ha en stor takk på alle måter. Uten han hadde jeg aldri vært i Tippeligaen.

edvartsen2Øberg er nå 78 år, men 31 i hodet. Han er for eksempel på Facebook (ikke alle på 78 er det) og har fortalt meg alt av gode historier:

Denne episoden med Odd Iversen er ikke VM-relatert, men her er  den uansett – etter tillatelse fra Øberg sjøl:

- 3-3 sto det da bare noen få minutter gjensto av cupkampen mellom Rosenborg og Vålerenga på Lerkendal. Jeg dømte corner til Rosenborg, men skjønte ganske fort at det aldri skulle ha vært corner. Derfor bestemte jeg meg for å blåse frispark den andre veien så fort corneren ble tatt.

Odd Iversen gikk opp i lufta og headet ballen i mål. Jeg blåste. Ikke for mål, men for dytt i ryggen.

- Frispark! Dytt i ryggen, Odd? Sa jeg!

Odd Iversen protesterte og forklarte at dette umulig kunne være en dytt. Han var jo ikke nær noen i det hele tatt.

- Det stemmer det Odd, svarte jeg – det var aldri noe frispark, men det var aldri noen corner heller.

Da Iversen fikk det svaret, gliste han og syntes at frisparket var OK.

Det spørs om den hadde fungert med dagens kameraer, som fanger opp alt…

Hvem tror du forresten kommer til å dømme årets VM-finale?

Hele VG-Netts fotballblogg finner du her!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende