hml-20100505-27626-j-237

Av Svein-Erik Edvartsen, fotballdommer og VG Nett-blogger med NFFs godkjennelse

Jeg har kun lest en bok siden jeg gikk ut av videregående i 1998 og det er den flotte boken til Dagfinn Enerly. Den anbefales på det sterkeste. Før avreise til Tyrkia fikk jeg min andre bok av Birgitta (hun fortsatte på samme måte som i fjor – syden = bok) – boken til Raymond Kvisvik. I sin fantastiske bok ”Raymond Kvisvik” skriver han blant annet:

- At de orker. Jeg kunne aldri, aldri vært dommer. For en helvetes jobb. De har flere titalls kameraer rette mot seg som fanger opp situasjonen de skal bedømme, der og da. Klart de gjør feil. Det er blitt alt for mye fokus på dommerne her hjemme. Trenere og såkalte eksperter skal alltid diskutere dommeravgjørelser. Kan de ikke heller konsentrere seg om spillet?

20 kamper er nå gjennomført i årets VM og jeg har registrert at enkeltavgjørelser som ventet har blitt diskutert. Tatt i betraktning de kampene jeg har sett til nå, er jeg sikker på at fokus under VM har kommet for å bli; Respekt for hverandres roller, teknisk område – instruksjon under kampen, spillernes utstyr, usportslig opptreden – fotballens omdømme – og taklinger – og konsekvenser – beskyttelse av spillere. Under bolken usportslig opptreden ligger det mye – for eksempel dytting, holdning, filming, avstand ved mur, skade fotballens anseelse, masseansamlinger, hands og protester mot dommeravgjørelser.

Den første ”viktige” dommeravgjørelsen i VM ble tatt under åpningskampen mellom Sør Afrika og Mexico (se video her!)
. Dette er ett klassisk eksempel som viser at kommentatorens/ekspertens manglende regelkunnskap kan feilinformere mange. Samtidig viser det at enkelte har satt seg inn regelverket, mens andre ikke har det. Akkurat som i Norge :) Dersom en kommentator og/eller ekspert skal kritisere en dommeravgjørelse, bør det minste vi må kunne forvente være at man faktisk har satt seg inn i regelverket. Samme eksempel viser hvor viktig det er å ha konsentrerte og gode assistentdommere.

Når FIFA nå har offentliggjort dommeroppsettet i kampene 17-24 (de første 16 kampene ble satt opp få dager før VM), legger jeg merke til at VM`s yngste dommer (32 år), som også dømte åpningskampen, er den eneste dommeren så langt som har blitt tildelt to kamper. Ravshan Irmatov fra Usbekistan dømmer England-Algerie i morgen.

Jeg legger også merke til at flere dommere fra Europa nå har vært – eller skal i aksjon; Massimo Busacca fra Svetis dømte Sør-Afrika-Uruguay onsdag, Frank De Bleeckere fra Belgia dømte Argentina mot Sør-Korea i dag (torsdag), Alberto Undiano fra Spania dømmer Tyskland-Serbia i morgen og Roberto Rosetti fra Italia dømmer Ghana-Australia i lørdag.

VM-dommer Frank De Bleeckere (bildet) har forresten egen nettside her: http://www.frankdebleeckere.com/en

Dommer Frank de Bleeckere har egen hjemmeside.

Jeg har også sett ulike dommerstiler så langt i VM. Helt naturlig siden dommerne kommer fra ulike soner; African Zone, Asian Zone, European Zone, North, Central American and Caribbean Zone, Oceanian Zone og South American Zone. Jeg synes dommerne fra Asian Zone virker veldig rolige samtidig som de naturligvis er bestemte, dommerne fra Europa virker veldig ”samstemte” – kanskje ikke så rart siden det er disse dommerne vi ser i Champions League. Men også her ser jeg forskjeller. Dommere fra Tyskland har kanskje en mer ”stark und klar” stil enn en dommer fra Frankrike. Dommerne fra North, Central American and Caribbean Zone virker veldig klare og ikke minst opptatt av stil & profil – det var nesten som å se garden da jeg så de Mexicanske dommerteamene som dømte Tyskland-Australia og Italia-Paraguay.

Dommerne fra Oceanian Zone synes jeg virker mer forsiktige/usynelige. Jeg har så langt her ikke sett ett like klart og tydelig kroppsspråk som for eksempel dommerne fra North, Central American and Caribbean Zone og enkelte fra Europa. Når det gjelder dommerne fra South American Zone synes jeg stilen her ligger veldig nære dommerne fra North, Central American and Caribbean Zone. Veldig tydelige og klare. Uansett fra hvilket land du kommer fra som spiller/trener, så mener jeg det ikke er mulig å misforstå hva disse dommerne mener. Og det er jo dette som er sjarmen; forskjellige dommerteam som dømmer. Alle fra ulike land. Alle med ulike stiler å dømme på. Men alle følger de samme regler og ikke minst de samme fokusområder som er gitt av FIFA.

Jeg stilte i forrige blogg spørsmålet om hvem du tror dømmer VM-finalen. Her kan du lese magefølelsen til vår dommersjef Rune Pedersen.

Fortsatt godt VM!

Svein-Erik Edvartsen

Tips oss hvis dette innlegget er upassende