Av Svein-Erik Edvartsen, fotballdommer og VG Nett-blogger med NFFs godkjennelse
(twitter @Edvartsen)

edvartsen-collinaweb
Edvartsen og idolet Pierlugi Collina.

Da jeg fikk forespørsel fra VG Nett om å blogge under VM var jeg veldig usikker. Etter å ha konsultert rette vedkommende og brukt noen dager til å tenke over dette på, ble svaret ja. Det er alltid en avveining på hva man skal stille opp på – og ikke. Jeg valgte denne gangen full åpenhet og det har jeg ikke angret på. Tatt alle positive tilbakemeldinger i betraktning synes valget å være det rette. Jeg viste i min forrige blogg at VM-dommer Frank De Bleeckere også har egen blogg under VM. Og her er det faktisk enda flere:

Team Benito Archundia fra Mexico:

Team Martin Hansson fra Sverige:

Team Carlos Simon fra Brazil (oppdaterer på Twitter)

Jeg har de siste årene vært med under Norway Cup som en av flere dommerveiledere for talentfulle dommere. En fantastisk turnering med unge og gode – både spillere og dommere. Selv om VM og Norway Cup naturligvis er to helt ulike turneringer ser jeg en likhet; Det er null fokus på dommerne de første kampene/dagene, men etter hvert som det nærmer seg kamp to og tre i puljene og man snakker om ”vinn eller forsvinn”, er det veldig greit å ha noen å legge skylden på når eget lag ikke vinner? Hvem? Dommerne selvsagt….

Det å være dommer er som de fleste vet utfordrende. Vi opplever mye kritikk og ros en sjelden gang. Det er små marginer. Det snur seg fort. Jeg har fått mange tips fra ulike personer i løpet av mine 16 år som fotballdommer. Både ordtak og visdomsord. Men det beste har jeg selv lært av Mowgli i jungelboken.

Her er de 10 som jeg husker best:

Sms fra en Vålerenga-supporter
“Mobb en dommer i dag fordi det gjør han sterkere i morgen”

Sms fra en journalist i VG:
“Jeg kan ikke tenke meg hvordan man kan vite hva lykke er hvis man ikke har kjent på smerten”

Fra en dommerveileder i 1.divisjon:
“Den som ikke gjør noe for andre, gjør heller ikke noe for seg selv”

Fra en av Europas beste dommere:
“Å drømme om den du skulle ønske du var, er å ødsle bort den du er…”

Fra en tidligere toppdommer:
“Godt humør er som solens blanke skinn – det gir lys og varme til både sjel og sinn”

Fra en klok gammel dame som synes synd på meg etter mye pepper:
“Hvis vi ikke hadde noen vinter, ville ikke våren vært så deilig; hvis vi ikke av og til møtte motgang, ville gode tider ikke være så velkomne…..”

Fra en dommerveileder i Tippeligaen:
“Hva vil folk si? Det spørsmålet gjør sjelen hjemløs. Gjør det rette og frykt ingen!”

Fra en klok gammel dame som synes enda mer synd på meg etter enda mer pepper:
“Med tre ord kan jeg summere opp alt jeg har lært om livet: Det går videre!”

Fra regiondirektør i Manpower og min nåværende sjef Tore Nybakk:
”Godt å ha ei hylle å legge vottene på” (I betydningen at det ar alltid greit å ha noen å skylde på)

… og det siste jeg husker aller best er det ingen som har fortalt meg. Jeg har hørt det selv. Det er jungelordet som Mowgli brukte i jungelboken for å overleve.

“Det som er viktig er ikke hva som skjer med deg, men hvordan du forholder deg til det som skjer med deg”

Jeg har hatt med meg læresetningen fra Mowgli i mange år og tror jeg kommer til å prøve å etterleve dette så lenge jeg lever. Kanskje enkelte i VM også bør lære litt av Mowgli…?

FIFA har nå satt opp dommere i kampene 25-32 og 33-40:

Jeg noterer meg at flere dommere fra Europa dømmer sin andre kamp (Kassai, Stark, Benquerenca og De Bleeckere) og ikke minst at den yngste dommeren i VM Ravshan Irmatov fra Uzbekistan (32) dømmer sin tredje (!) kamp når han skal lede Hellas og Argentina. Jorge Larrionda fra Uruguay dømmer også sin tredje kamp når han dømmer Australia – Serbia.

Jeg har i tidligere blogger skrevet at jeg synes at dommere fra Tyskland fremstår som ”starke und klare”. Kanskje greit at det er en dommer som heter STARK til etternavn og som er fra Tyskland som skal dømme Englands skjebnekamp….men uansett hvor man er fra, alder og kvaliteter, er det små marginer for de aller beste dommerne også….

Fortsatt godt VM alle sammen!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende