frankrike640Skrevet av Freddy Dos Santos, VIF-spiller

I dag begynner hjemsendelsene. De planlagte asså, ikke de premature a la Anelka. Og la meg inderlig håpe at resten av reisefølget hans kommer halsende etter hjem til Paris. Maken til sutrete gjeng uten finesse (er ikke Frankrike egentlig finessens hjemland?) skal man lete lenge etter. Streike midt under VM? ”Vi gidder ikke å trene i dag vi, for fotballforbundet er så dumme”. Og så legge til i et patetisk forsøk på å redde egen ære; ”men vi skal skrive autografer til de supporterne som er her, for dere er skikkelig kule”. Mens dere egentlig pisser dem alle midt i trynet!

Noen ganger blir man flau over å være fotballspiller. Jeg har selvfølgelig ingenting med de gutta å gjøre, jeg kan ikke en gang kalle oss fjerne kolleger, de befinner seg på et helt annet nivå. Likevel merker jeg at jeg blir rød i toppen når jeg tenker på hva de driver med. VM er en fest for spillere og folk over hele verden. Det arrangeres for første gang i Afrika. Antakelig med noen bumper i veien og definitivt med noen irriterende vuvuzelaer, men fra mitt ståsted her hjemme i Norge ganske så knirkefritt og positivt. Fotballen hadde begynt å ta seg opp også. Franskmenn gledet seg sikkert også, selv om laget ikke akkurat imponerte. Nå har vi alle en vond smak i munnen.

Jeg streika faktisk som fotballspiller selv en gang. Vi syntes vi hadde noen gode saker, selv om øvrigheten nok ikke så det på samme måte. Vi savnet blant annet forsikringsordninger og krevde en minstelønn for unge spillere. En streik med noe mer substans i spør du meg. Likevel hadde jeg ønsket det ikke var kommet til det. Denne aksjonen fra Frankrikes spillere er etter mitt skjønn totalt uten substans. Antakelig har det skjedd mer i kulissene gjennom en lenger periode, og siste ord er nok ikke sagt, men spillerne står igjen som uvitende og selvhøytidelige primadonnaer uten kontakt med resten av verden.

Da er det godt å kunne glede seg over at selve spillet virkelig begynner å varme et fotballhjerte. Den iberiske halvøy, sammen med Nederland og Tyskland ser ut til å bli Europas håp denne gangen. Og jeg syns de klarer det med mange av de samme midlene som har gjort de sør-amerikanske lagene så imponerende hittil. De har spillere med fantastiske ferdigheter som kan drible av folk. I tillegg er de så kvikke i beina at de klarer å vinne tilbake ballen raskt.  Italia og England mangler disse evnene, og klarer ikke bryte ned motstandere som ligger kompakt.

Nå er det tilfeldighetenes spill. Brasil mot Spania i åttendelsfinalen? Italia-Nederland? Hva med Argentina-Mexico? Eller England-Tyskland? Det er så deilig å spekulere. Se mulighetene. Det fins ingen enkel vei til finalen. Er Chile en lett motstander? Er Uruguay? Nei, kanskje man heller vil møte England enn noen av dem? Portugal? De vanligvis tøffeste motstanderne er kanskje å foretrekke. Eller blir Italia og Tyskand bare sterkere utover?

Hvordan tror du det går?

Spekulasjoner er fantastisk, nervene også. I kveld starter svarene å renne inn. Herlig!

Hilsen Freddy

Les mer fra VM-bloggen her!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende