Av Øyvind Brenne, VG Nett.

Se godt på bildet under.  John Terry har akkurat blokkert en stor slovensk sjanse, men ballen er fri i feltet. Da kaster Chelsea-klippen seg igjen foran seg foran Slovenias angrepsrekke – med hodet først. For meg som er vokst opp med engelsk fotball på maten er det et av VMs høydepunkter til nå.

Terry-heroisk

Og det er et bilde som gir håp etter den flaue VM-åpningen. Allerede før VM, da jeg dekket Englands oppkjøring i Østerrike, snakket landslagssjef Fabio Capello om den engelske innstillingen som lagets trumfkort.

- Man kan ha engelsk, skotsk eller svensk trener og lære en annen stil. Men jeg vil si den engelske spiriten på banen, sa han fra podiet i Irdning, den gang hele England trodde gruppespillet bare var et rutine-vorspiel før man skulle hente gullet til slutt.

Siden har stjernegalleriet levert en kamp til terningkast tre mot USA og en solerklar ener mot Algerie, og det har ikke vært måte på hvor elendig kritikerne mente laget som cruiset gjennom kvalifiseringen hadde blitt.

I seiersintervjuet etter kampen mot Sloveina fortalte Steven Gerrard at det var nettopp passion–knappen italieneren hadde trykket på før siste gruppespillskamp.  Og som kapteinen oppsummerte det:  Vi trengte å levere en massiv prestasjon og gjorde det.

Så kan man lett peke på at det å slå en middels fotballnasjon med to millioner innbyggere ikke er noe å rope hurra for. At det sier sitt når Liverpools kaptein mener det er massivt å slå et lag ledet av en klubbløs WBA-reject med skarve 1-0. Man kan, som ekspertene på norsk tv etter min mening i for stor grad, fokusere på Englands mangler.

Jeg sier ikke Terry og co. spilte oppvisningsfotball, jeg sier ikke at de er VM-favoritter, men de har hevet seg merkbart, og i dag la de en heroisk innsats i bunn.

Kampen har rullet opp igjen på tv-skjermen her på VG Nett-sporten i timene etter kampslutt, og det blir mer og mer tydelig for meg at her var det engelske spillere som hadde oppfattet alvoret.  Det var tilløp til gode angrep også. Terry gikk foran, Gerrard fungerte bedre, Wayne Rooney hevet seg vesentlig (noe som bare skulle mangle), David James var sikkerheten selv og skiftene med Jermain Defoe og James Milner var så vellykede at Capello nok tar ut de samme elleve til åttendelsfinalen. Hvis da ikke den scoringsvaksinerte Capello-favoritten Emile Heskey igjen får spille når det står et sterkt lag på andre banehalvdel.

Det har hendt før at lag har hanglet seg videre fra gruppespillet, for så å spille seg varme i løpet av turneringen. Tyskland har gjort det en rekke ganger, og hvor gode var egentlig 2006-finalistene Italia og Frankrike i gruppespillet sist?

Nå blir det Tyskland i åttendelsfinalen søndag klokken 16. For en kamp! Men jeg mener England er kapable til å slå alleogså Tyskland. Men det må avgjøres før straffesparkkonkurranse!

Hva tror du?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende