Skrevet av Ronny Deila, Strømsgodset-trener og blogger på VG Nett

De to store skuffelsene i VM så langt har vært England og Frankrike. Jeg mener lederskapet til trenerne har sviktet.

Domenech og Capello har ikke imponert i VM.

Domenech og Capello har ikke imponert i VM.

Begge spiller ganske likt med stor balanse i laget og en lite gjennombruddshissig spill. Kampene blir nesten alltid målfattige og kjedelige, men hvis det gjøres bra kan det være veldig effektivt. Det som derimot skremmer meg, er hvor lite glød det har vært i spillerne, og da kommer kritikken fra media om spillere som ikke blør for drakta osv. Men ingen skal fortelle meg at spillerne går på banen og ikke vil gjøre sitt beste for fedrelandet sitt i et vm sluttspill. Det blir patetisk!

Etter min mening er dette trenerens skyld, og det har med menneskebehandling å gjøre. Vi har forskjellige måter å være ledere på, noen er veldig autoritære, andre sterkt involverende og inkluderende mens de fleste prøver å finne en gylden middelvei.

Hvor god leder du er, får du ikke testet ut før motgangen kommer. En god leder klarer å snu negative trender raskt, gjennom å være en god kommunikator. Han har evnen å samle og snu gruppa ved å prate med og ikke til spillerne sine.

Dette skaper ny energi og får spillerne til å ofre alt for laget. Alle må ønske det samme, og alle må ville hverandre vel. Laget består av 20-30 forskjellige mennesker, hvor alle må behandles ulikt. En god fysioterapeut har mange forskjellige behandlingsmetoder å ta i bruk og velger den mest hensiktsmessige ut i fra hvilken diagnose han setter. En dårlig fysioterapeut har få metoder. Slik er det med ledere også.

Gode ledere har mange virkemidler å ta i bruk for å bygge mennesker – den dårlige har få og behandler alle mennesker likt.

Domenech har i mine øyne gjort alt feil og er ferdig. Ingen drar i samme retning, og energien blir brukt på alt annet enn å prestere på banen. Han har gjort en dårlig jobb over lang tid, og burde aldri ledet Frankrike i dette mesterskapet. England har også spilt energiløst. Spillerne viser sin misnøye utad, og Capello har en kjempeutfordring å få laget tilbake på skinner.

Nå får vi se hva han er lagd av!  Jeg tror han klarer å snu dette til noe positivt – og at vi vil se et sterkt engelsk lag i dag. Capello har rutinen og kompetansen som trengs i en sånn situasjon. Jeg tror og håper ennå at de kommer til finalen.

Hva tror dere, er det håp for England?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende