Av Øyvind Brenne, VG Nett

Det har vært overraskelsenes mesterskap, som EM 2004 med Hellas var det og som VM 2002 med Sør-Korea og Tyrkia var det samme.

I oppkjøringen til VM er det naturlig nok alltid svært mye fokus på hvem som trekkes i hvilke grupper. Tablået for øvrig vektlegges imidlertid mindre – og etter min mening for lite med tanke på viktigheten.

Gruppetrekningen legger jo føringene på hvem som møtes senere i turneringen, og slik kunne for eksempel Tyskland nå finalen for åtte år siden etter å ha slått beskjeden motstand som Paraguay, USA og Sør-Korea i sluttspillet.

Hendelsene til nå, med blant annet med Italia, Frankrike og Kamerun ute, gjør at veien videre ser annerledes ut enn vi trodde før VM-start.

Slik ser det ut når halvparten av lagene er slått ut og de 16 beste står igjen:

tablaa Fifa.com

Sør-Korea, USA, Uruguay eller Ghana vil spille semifinale. Disse fire lagene vil gjøre opp seg i mellom de to neste rundene. Det ville gitt høyde odds før turneringsstart.

* Finalebillett for disse sitter imidlertid langt inne. For det lukter allerede Nederland-Brasil i kvartfinale – da må Arjen Robben og co. slå Slovakia og Dungas menn slå Chile – og vinneren her vil være favoritt til finaleplass mot alle de fire overnevnte.

* På tablåets andre side er det tøffere kamp. Argentina, England, Tyskland og Mexico vil gjøre opp seg i mellom om semifinale. Her er ingen kamper lette.

* I den siste kvartetten er det klart at så sterke lag som Spania eller Portugal må hjem etter sin åttendelsfinae. Men vinneren her er i rute til semifinalen, for begge lagene bør kunne slå vinneren av Paraguay-Japan.

Basert på VM til nå, vil jeg si at forhåndsannonserte Brasil-Spania er den mest sannsynlige finalen.  Mens Slovakia-Japan vil være den aller største bomben.

Noen lag får enklere vei enn andre. Mexico må slå ut lag som Frankrike og Argentina, pluss Tyskland eller England, samt kanskje Spania og Brasil for å bli mester. Mens USA kan få semifinale etter å ha slått Ghana og trolig Uruguay etter å ha gått videre fra en overkommelig gruppe.

Enkelte mener kanskje VMs sluttspill bør trekkes. Jeg mener det fungerer fint som det gjør.

Hvordan vurderer du veien videre?
Og synes du det er riktig at sluttspillet ikke trekkes kamp for kamp?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende