skrevet av Espen Solbakken, fotballjournalist for VG Nett – i Sør-Afrika.

FIFA-boss Sepp Blatter innfører en badeball som ingen liker, men videodømming for å avgjøre om den var inne vil han ikke ha. Forstå det den som kan.

Frank Lampards “2-2-scoring” aktualiserer beklageligvis, eller heldigvis, temaet nok en gang. Lobbforsøket hans var klart innenfor målstreken i åttendelsfinalen mot Tyskland. Men verken dommeren eller assistentdommeren så det.

Nå hevdet onde tunger i Bloemfontein søndag ettermiddag at de uansett burde ha sett at ballen var inne – uten hjelp fra et målkamera, men de gjorde det ikke. Det er hele essensen i problemstillingen. Og da er det  bare en ting å gjøre:

Når ikke en gang kampledere, som er uttatt til VM for å dømme storkamper som dette, ikke fikser det er det bare å endre reglene.

Å stanse spillet i 30 sekunder for å avgjøre om et skudd har passert mållinjen eller ikke, vil aldri ødelegge sjarmen ved denne sporten. Det vil bare gjøre den mer rettferdig.

Hvordan kan man være i mot en slik endring?

Umiddelbart etter “scoringen” ble selvfølgelig linjene trukket tilbake til VM-finalen i 1966, der Geoff Hurst avgjorde med et skudd som gikk i tverrliggeren og inn. Eller var den ikke inne? Tyskerne har aldri godtatt avgjørelsen og benevner fremdeles ironisk lignende situasjoner som et “Wembley Tor”.

Mens tyskerne har god grunn til å betvile 1966-hendelsen, er alle enige om det som skjedde 27. juni 2010 i Boemfontein. Denne ballen var inne – med margin.

Selv satt jeg omtrent parallelt med 16-meterstreken foran den tyske målvakten Manuel Neuer. Jeg så umiddelbart at det var scoring. Vis-a-vis sto assistentdommeren med omtrent samme utgangspunkt. Han beholdt flagget nede – det var nesten ikke til å tro.

Han så ikke at det var mål.

Han behøvde assistanse, men hadde ikke noe å støtte seg til.

Han trengte et målkamera for å avgjøre, en chip i ballen, eller en annen form for teknologi som kunne bistå ham i den mest kritiske av avgjørelser.

Men han hadde bare sitt utilstrekkelige syn å stole på. Det var ikke nok.

Derfor må dette medføre videodømming neste gang.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende