edv

Av Svein-Erik Edvartsen, fotballdommer og VG Nett-blogger med NFFs godkjennelse
(twitter @Edvartsen)

Tre enkle spørsmål, to relativt enkle svar. Hva er VM, hvor er en fordelingssak. Hvem, og i denne sammenheng snakker jeg altså om dommerne, er kanskje litt mer kinkig. Det reiser nemlig et nytt spørsmål; hvorfor. hvilken, eller hvilke, dommere vil vi at skal dømme de viktige kampene og hva skal være grunnlaget for vurderingen?

Folk uten smartness vil jo sporenstreks nærmest automatisk begynne å trekke paralleller til
fotballen i for eksempel Usbekistan eller andre små steder hvor det spilles fotball og hvor laget/nasjonen ikke er kvalifisert til å spille VM. Dommere fra små nasjoner kan jo selvsagt ikke dømme viktige kamper har jeg hørt folk si mange ganger. Ja, jeg er enig i at en ligakamp i en liten fotballnasjon ikke er det samme som en kvartfinale i VM. Men på tross av at for eksempel Italia og Usbekistan befinner seg på to forskjellige planeter når det gjelder fotball og at folk fra andre land, ta England for eksempel, opplever forskjellene mellom en kamp i Premier League og en VM-kamp som ”Tromsø vs Oslo” skal man allikevel ikke avskrive de små nasjonene på dommersiden. I Usbekistan er altså fotballen Pluto som vel for øvrig har mistet sin planetstatus ganske nylig. Asteroide da, men det er kanskje bra dekkende, det er kaldt på Pluto og det er perifert. Men det er i hvert fall en god dommer på Pluto. Navnet er Ravshan Irmatov. Han er 32 år. Han dømte åpningskampen i VM. Han har dømt Englands andre kamp i VM og han har dømt Argentinas andre kamp i VM. Og han er i hvert fall ikke sendt hjem enda. Han skal derimot dømme kvartfinalen det snakkes mest om – nemlig Tyskland-Argentina. Er ikke det et godt tegn så vet ikke jeg. Jeg skal ikke liste opp alle, men det finnes mange gode eksempler på at dommere fra små nasjoner er kvalifisert til å dømme store kamper og store mesterskap.

Alle lag kommer ikke til ”sluttspillet” i VM. England, Italia og Frankrike er allerede hjemme igjen for å nevne noen. Alle dommere kommer heller ikke videre. Av de 29 dommerteamene som ble tatt ut før VM er det 19 igjen.

Og det er åtte kamper igjen. Det er dermed åpenbart at alle dommerne som fortsatt er i Sør-Afrika ikke skal dømme. Her er dommeroppsettet for kvartfinalene:

Nederland – Brasil, Yuichi Nishimura fra Japan
Uruguay – Ghana, Olegaria Benquerenca fra Portugal
Argentina – Tyskland, Ravshan Irmatov fra Usbekistan
Paraguay – Spania, Carlos Batres fra Guatemala

Spillerne/lagkameratene konkurrer om å være med i startoppstillingen, men alle er selvfølgelig kollegaer. Dommerne er også både konkurrenter og kollegaer. Dette starter tidlig for dommerne også. Norway-Cup er ett eksempel. JET-turneringen et annet. Etter 16 år som fotballdommer hvor syv av disse er i toppfotballen (1. divisjon og Tippeligaen) kan jeg med en gang si at det er utvilsomt at miljøet blant oss dommerne er helt utmerket. Til de av dere som for eksempel tror at vi:

”er for oss selv”
”ikke er en del av fotballfamilien”
”ikke har det gøy sammen”
”alltid støtter hverandre”
”ikke er ærlige mot hverandre”
”aldri er kritiske til hverandre”
”ikke hjelper hverandre med andre ting enn fotball”
”ikke er åpne”
”ikke føler med hverandre”

GLEM DET! OG DET MED EN GANG!

Jeg har aldri opplevd maken til godt og profesjonelt miljø noe annet sted. Jeg påstår at dette er helt unikt. ”Vi lykkes sammen og mislykkes sammen”. Det er det som gjelder. Når en norsk dommer blir oppnevnt til ”en flott kamp” er innboksen full med gratulasjoner. Når en norsk dommer er i ”hardt vær” er innboksen full med støttemeldinger, samtidig som vi er ærlige og tydelige mot hverandre dersom vi har underprestert. Ingen er dermed redde for å si for eksempel følgende til en annen dommerkollega: ”Dette er ikke godt nok på dette nivået. Hva kan vi gjøre for at dette ikke skal skje igjen? Noe jeg kan bidra med? Du må i hvert fall skjerpe deg. Dette holder ikke”. Bare spør Svein Oddvar Moen. Han er ærlig og tydelig. Jeg har stor sans for slikt.

Når en dommerkollega sliter skikkelig (for eksempel meg selv i en periode i fjor) føler vi med hverandre. Neste gang kan det være en selv som sliter. Det er små marginer i dette gamet. En liten konsentrasjonssvikt og kampen er ødelagt for dommerens del. Denne ”medfølelsen” fra kollegaene/konkurrentene går neppe på bekostning av ærlighet om at du har prestert for dårlig. Jeg kan ikke huske at jeg har opplevd større takhøyde noe annet sted og det er faktisk jævlig bra (unnskyld uttrykket). Dersom man ikke er åpen og ærlig stopper utviklingen. Enkelt og greit. Dersom alle hadde blitt evaluert på en så grundig måte som vi blir, hadde jeg vært imponert. Som nevnt tidligere kommer det nytt dommeroppsett hver mandag i Tippeligaen (det settes opp kun en og en runde) og oppsettet er basert på prestasjoner. I hver kamp er det en dommerveileder på plass. Han ser hele kampen fra tribuneplass, han går igjennom kampen med dommerteamet i garderoben etter kampen og han skriver sin rapport og sender den til dommerteamet og NFF kort tid etter kampen. Her er karakterskalaen fra 1-10 (10 er best). Dersom du får under åtte på denne skalaen i Tippeligaen, ser du neppe navnet ditt på det kommende dommeroppsett. I tillegg til veilederrapporten har vår meget rettferdige dommersjef tilgang til alt av TV-bilder, så dersom veilederen også ”skulle se feil” fra sin plass på stadion så hjelper dette lite… slik skal det også være… ærlighet!

Jeg ønsker ikke å bli oppfattet som en “bedre viter”, men jeg synes det er gledelig å se at det jeg hintet til i min aller første blogg her på VG Nett – denne uken kom fra FIFAs dommersjef José-Maria Garcia-Aranda.

– Folk snakker om tre eller fire gale avgjørelser, selv om flere enn 50 kamper er spilt. Tenk på alle de flotte målene vi har fått se på grunn av korrekte avgjørelser av dommerne og assistentene, sa han

FIFAs dommersjef sa også ordrett akkurat det samme som jeg skrev i min blogg om videodømming:

– Vi dommere retter oss etter det de bestemmer. Det er opp til FIFA og IFAB å avgjøre, sa Garcia-Aranda.

Også VM-dommerne er helt på linje med det jeg skrev i min blogg om videodømming og andre hjelpemidler.

Dette er gledelig lesing for en dommer som blogger for første gang.

Fortsatt godt VM alle sammen!

Hilsen
Svein-Erik Edvartsen

Tips oss hvis dette innlegget er upassende