Skrevet av Espen Solbakken, fotballjournalist i VG Nett

Nederlandske råskinn jaget spanjoler over hele banen. Men fire minutter før alt skulle avgjøres på straffer slapp den lille fuglen Iniesta fri. Dette var en kveld farget i gult og rødt!

Øyeblikket. Iniesta blir matchvinner.

Øyeblikket. Iniesta blir matchvinner.

Matchvinner Andrés Iniesta var den minst typiske spilleren for denne finalen. Her var det fullkontakt fra første øyeblikk, og dommer Howard Webb ble en svært busy mann. Flere av de gule kortene var bokstavelig talt oranje av utseende.

Lenge minnet VM-finalen om en Premier League-kamp mellom Stoke og Arsenal. Dueller og dødballer fra det ene laget og flere forgjeves forsøk på finspill fra det andre.

Nederland ville vinne – og vinne stygt om de måtte. Ikke tape – og tape vakkert som utgavene fra 1974 og 1978.

Nigel de Jong burde defintivt vært utvist i 1. omgang, men kanskje ville ikke dommer Howard Webb ødelegge en VM-finale da han først fikk sjansen. Det var rart å se Webb bestemme seg for en streng linje med tidlige gule kort for deretter ikke å følge opp når forseelsen så åpenbart kvalifiserte til rødt.

Etter 108 minutter kom det uungåelige røde, og da oppsto også det lille rommet Spania behøvde. Til Webbs forsvar skal det sies at spillerne, og spesielt Nederland, ikke gjorde det lett for ham. Og den engelske politimannen var strengt tatt ikke noe dårligere enn de andre aktørene i en svak finale.

Mangelen på mål holdt på å koste Spania dyrt gjennom hele sluttspillet. Derfor er Iker Casillas og forsvaret de ekte heltene i dette spanske laget. Bare tre spanske spillere scoret i løpet av hele VM, og David Villa laget fem av åtte goaler.

1-0, 1-0, 1-0 og 1-0 fra åttendedelsfinalen til finalen – etter at man slet i grunnspillet – var nok til å bli verdensmester.

Det gjør vondt å møte årets Nederland. Bert van Marwijk har bygget opp et lag av destroyere fra midten og bakover – og artister kun i et par-tre plasser på topp. Med den resepten har han kun tapt én landskamp siden han tok over etter EM. Før søndag kveld. Da tapte han den største av alle, og kanskje noen venner også.

I minuttene etter finalen sitter ikke det at Spania vant – eller Nederland tapte – igjen som mitt sterkeste finaleminne. Jeg husker best de sinnssyke taklingene og alle kortene. Og i slåsskampen var Nederland den største bøllen – og da er det greit at Spania vant fotballkampen. Passende nok var konfettien gul og rød i Soccer City.

Les alle VM-bloggene her!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende